mandag den 15. juli 2013

Tøsetur til Sri Lanka


Efter meget mas med rejseselskab og immigrationspapirer kom Nikoline og jeg afsted til dejlige 

SRI LANKA, mens Lars havde et par alenedage og weekendmandetur i Kerala i resort og på houseboat på the backwaters.


Sjovt nok minder Sri Lanka, naturmæssigt, ret meget om Kerala - meget frodigt og grønt med tydelige spor fra 'jungletiden' - og for årstiden skiftende regn og sol! Her et view fra vores hotel i byen KANDY, som ligger centralt på øen!


Sri Lanka ligger sydøst for Indien og blev indtil 1972 kaldt CEYLON. Øen er verdens syvende mest befolkede ø med sine 20 mill. mennesker. Sri Lanka var et af de lande, der blev hårdt ramt af tsunamien december 2004.





Landets historie er præget af en 30 årig lang konflikt mellem den singalesiske majoritet, 74% og den tamilske minoritet, 26%.
I 1983 forværredes konflikten og udviklede sig efterhånden til regulær borgerkrig med hundredevis af dræbte og sårede, og 100.000 berørte civile.
Mere end 40.000 tamiler emigrerede til staten Tamil Nadu, (hvor vi bor) og et stort antal flygtninge fortsatte til Europa, bl.a. Danmark, hvor de blev ufrivillige aktører i TAMILSAGEN (gulvtæppeaftalen), som endte med at den danske konservative regering måtte gå af, da den havde fejet alt for meget manglende familesammenføring ind under gulvtæppet! 

Krigen på Sri Lanka sluttede i maj 2009 med et regeringskup mod de TAMILSKE TIGREsom med selvmordsbomber og andre barske midler kæmpede for en selvstændig stat nordøst på øen. 
Siden krigens afslutning er turister strømmet til Sri Lanka og der er tilsyneladende ro på i landet, skønt det fortsat ulmer med tamilorganisationer, der føler sig forvist til det nordlige Sri Lanka, frataget deres personlige frihed og ytringsfrihed, men også blandt nogle af tamilere her i Tamil Nadu kan man mærke 'uretfærdigheden'.

Vi landede planmæssigt i COLOMBO, hvor bil og chauffør, der skulle følge os hele ugen, stod klar!
Efter et par timers kørsel kom vi til Elephant Orphanage i Pinnawalaca. midt på øen. Elephant Orphanage er et af de største 'elefantbørnehjem' i verden. Det startede i 1975 primært for at give omsorg og beskyttelse til de mange babyelefanter, der blev efterladt alene i junglen, fordi elefantmoderen enten døde eller var blevet dræbt. Det startede med fem babyelefanter, men er sidenhen vokset til 65.



Elefanterne får lov til at bevæge sig frit i løbet af dagen og betingelserne fra naturen simuleres. Babyelefanterne fodres med mælk om morgenen, og hver dag, morgen og eftermiddag, vandrer de store dyr en halv kilometer ned til floden MAHA OYA for at bade et par timer.



Elegante elefantaster - hmmm...


Nikoline mener, at denne lille elefant, som stod på denne sten i timevis, er som skåret ud af tegnefilmen Tarzan, hvor den siger: 'Er du sikker på, at vandet ikke er uhygiejninsk - jeg synes, det ser en smule tvivlsomt ud'.


Efter besøget var vi på elefantmuseum - sikke et skeletskrummel.


Vi fik lov at følge processen fra indsamlingen af grøntsagsbunkerne, som Lars ynder at kalde dem, til de færdige produkter. Elephant-dungen bruges kreativt til at lave elefantpapir, der igen bliver forarbejdet og dekoreret til forskellige salgsprodukter, så der indtjenes penge til projektet.



Her studeres elefantføde og naturfarver.




Herefter køretur til DAMBULLA, hvor vi overnattede på et hyggeligt resort. På turen dertil mødte vi denne leguan. Dejligt at sidde i bilen i dette øjeblik;)



Tidligt op næste dag for at bestige SIGIRYA ROCK (kan skimmes i det fjerne), inden det blev alt for varmt.


Sigiriya Rock er et af de bedst bevarede eksempler på byplanlægning i antikken. Det blev bygget af Kong Kassapa, 477-495 e.Kr. og blev for en tid ny hovedstad. Kongen byggede sit vinterpalads på toppen af denne klippe, mens han resten af året benyttede det enormt store plateau neden for klippen - til paladser, bade, terrassehaver, kanal- og stisystemer alt i millimetermålt symmetri.
Hovedstaden og det kongelige palads blev opgivet efter en dramatisk familiefejde, der endte med kongens død. Herefter blev det brugt til buddhistisk kloster indtil det 14. århundrede.

Her har vi drysset - hvordan kommer vi derop?


Så friske og frejdige ser vi ud inden opstigningen.


Synes ikke længere Mrs. Helleeee ser så kæk ud, at det halve kan være nok! Er også lidt i tvivl om vores korpulente guide i den hvide skjorte kan klare strabadserne.



Så løb jeg ind i kameradrillerier og alle mine dejlige billeder forsvandt æv æv, men heldigvis havde jeg også taget billeder på Iphone og Nikoline fotograferede også, bl.a. disse fantastiske FRESKOMALERIER af kvindelige figurer, som vi stødte på halvvejs oppe. Imponerende!




Inden denne oplevelse var blevet fordøjet, og pulsen havde lagt sig, var vi allerede afsted videre på tur til en lille landsby med jeep, oksekærrer og båd - STORT HULK - både jeg og vores guider havde taget så mange gode billeder fra denne tur;(







Styrmanden på 'fisketur' efter lotusblomster og -blade...


...så der kunne kreeres halskæder og smukke solhatte til damerne


I landsbyen stod 'mutter' klar i lerhytten med srilankansk mad serveret på lotusblade.


Menuen bestod af ris, okra, salat, hele friturestegte små fisk, bananblomster, dal, pappadums mm.


Godt mætte og trætte nød vi faktisk køreturen til Kandy blot med et lille stop ved GOLDEN TEMPEL i DAMBULLA - Verdens største buddha statue i Dhamma Chakka position. 30 m. høj. Superflot view med munkene der bringer ofre.


Der er religionsfrihed på Sri Lanka, men buddhismen fylder selvfølgelig meget, da ca. 73% af befolkningen er buddhister. Kong Ashokas søn, Mahinda, bragte buddhismen fra Indien til Sri Lanka 200-t.f. Kr.


Efter lidt shoppetid i Kandy blev vi beriget med  FIREWALKING og traditionel KANDYDANS med musik, sang, flotte kostumer, masker, rekvisitter mm.




Besøg i endnu et buddistisk tempel
TEMPEL OF THE TOOTH
Navnet kommer af at templet har et relikvie fra Buddha selv, nemlig en tand! 


Jeg er duperet over den dybfølte tro, indre ro og indflydelse religionen har hos befolkningen både her på Sri Lanka og i Indien.



Altid dejligt at kunne tænde et lys og sende en kærlig tanke.



På turen rundt fik vi mulighed for at snuse til nogle af Sri Lankas specialiteter, både forarbejdning af produkterne og de færdigbehandlede, kokos, silke, træfigurer og -møbler,


SAFIRER





Der er en safirsten til hver stjernetegn.



BATIK



TE




 URTE- OG KRYDDERIHAVER  (spice gardens)



NATURGUMMI


CASHEWNØDDER


På vej til COLOMBO blev tørsten slukket med en Kingcoconut, købt hos denne gut der havde helt rød mund efter at have tygget tobak og blade - lækkert! 








og heldigvis var der højsæson for den vidunderlige LICHI frugt, som blev solgt ved hvert gadehjørne...uhmmm


 COLOMBO fik vi en bilsightseeing...



...og boede på et skønt hotel tæt ved stranden.




På stranden faldt vi snak med nogle af de lokale, bl. a. denne smilende dame, der var ude at samle brænde til ildstedet! Snak og snak er måske så meget sagt, men vi kommunikerede, så godt vi kunne.


Også denne lille krudtugle var i vældig hopla! Pletten i panden betyder beskyttelse og lykke.


Disse herrer gav en lektion i netfiskeri fra stranden, den ene meget gestikulerende, da han var døvstum, den anden Michael Perera, havde lært sig både glimrende engelsk, tysk og fransk ved at omgås turister. Han havde aldrig gået i skole, men kunne i hvert fald tilegne sig og lagre sproglig viden.
Den døvstumme havde mistet både sin datter og mor under tsunamien, som også hærgede dette sted.   


Formiddagen inden afrejse mødte vi Michael igen, som fortalte om sin liv og levned, bl.a. at han var rejerfisker, kristen, fattig og ikke kunne komme med de andre i kirke denne dag, da han ikke havde noget rent tøj og skulle forsøge at fange et par fisk til aftensmaden. Han viste stolt de to fisk frem, han havde fanget, og da vi gav ham 1000 Rs = 100 danske kr. dansede han nærmest på stranden. Maden var nu reddet den næste uges tid!
Herefter forærede han os de fineste konkylier han havde fået i nettet i forbindelse med rejsefiskeriet og inviterede os hjem til fruen i huset og en kop te.



På vejen til huset, mente han, at vi var meget heldige at møde denne leguan - vi var nu ikke helt af samme overbevisning.



Vi måtte selvfølgelig have et billede af tuk tukkerne på Sri Lanka. Modsat Indien, hvor hver by har sin egen specielle tuk tuk farve og udmykning, findes her tuk tukker i alle farver... 


... og af den afslappende fyr her. Indere og srilankanere er folkefærd der forstår at tage en powernap når og hvor som helst. Ben og arme 'vokser' i pauserne ud af tuktukkerne, mens der bliver boblet igennem.


Hjemme hos Michael blev der fundet brudebilleder frem, fortalt om børnene og vist hængsler til vinduer, som han finder eller køber, hvis der har været god rejefangst! Hans mål er at samle sammen, så de efterhånden kan få lukket de gabende vindueshuller.


Jeg skal da lige love for, at der blev skrubbet tekopper og skeer. Slap nu af, det er bare os;)


 Familien er meget troende kristne og bibelen ligger fremme til daglig læsning!


 Klokken 11 skal vi mødes med chaufføren, så det er tid til farvel.



Sidste stop inden airport NEGOMBO - meget spændende fiskermiljø. 
Billederne taler vist for sig selv.































Vel hjemme i Chennai igen, skønt at blive modtaget af en glad lille Sai Motheesh. 


Tak for denne oplevelse og en dejlig tur Nikoline.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar