mandag den 20. maj 2013

PUJA (bøn og velsignelse) hos Priya, Vijaya og i tempel


Herligt at blive ringet op af søde og smukke 12 årige indiske Priya, som har besøgt os et par gange, og som på helt eget initiativ inviterede til indisk indvielse af familiens farvestrålende nye hus! 



Familien startede med Ganesh Hommon Puja kl. 4 om morgenen - for at ofre og bede til guderne om et godt liv og beskyttelse af huset! Først og fremmest guden Ganesh som er hinduismens vigtige beskyttergud.



Puja foregår dagligt i folks private hjem ved husaltre og i templerne. I den daglige religiøse praksis forsøger man at opretholde et godt forhold til guderne ved at være i interaktion med dem i form af ofringer og velsignelser. Det er som regel kvinderne, der udfører puja'en i hjemmet - helst to gange dagligt, ved solopgang og ved solnedgang. Kvinden gør det som hele familiens repræsentant og sikrer derved en god dag for alle. Et husalter består som regel af nogle gudebilleder og figurer, små olielamper og en eller flere hellige bøger. 
Det er omgivet af de samme renhedsforskrifter som et offentligt tempel, så man skal fx tage sine sko af inden man går hen til alteret eller ind i det rum, det står i.

Der blev selvfølgelig også ofret til familiens og Priyas egne husguder. Hver hindu har sine egne yndlingsguder.


Vi var inviteret op ad formiddagen, desværre uden Lars, der måtte passe sit arbejde. Der mødte os en meget varm velkomst af de mange familierelationer, der var samlet til dagens anledning, men også mange fnis da det var første gang, de havde besøg af vesterlændinge.


Da vi trådte ind i huset var det første, der fangede vores øjne, bålstedet midt i det ene rum! Under ceremonien blev der tændt små olielamper og lagt ofringer i form af frugter, grøntsager og  blomster omkring bålstedet. Med lukkede vinduer og døre blev der tændt bål og lavet røg for at skræmme eventuelle onde ånder væk!


Efter ofringen bliver man velsignet med en rød, gul eller hvid plet eller streg i panden. Det skulle vi selvfølgelig også have! De tre farver har relation til forskellige guder.


Bagefter var der fremvisning af hus, bl.a. køkken og grovkøkken som også, via bålplads på køkkenbordet, er blevet renset og frigjort for eventuelle onde ånder.







Derefter bespisning på tagterrassen, hvor der var dækket op med langbord og teltdug til fest! 

Spicy men godt!



De fleste indere elsker at fotografere og blive fotograferet, så der blev taget et hav af billeder i et utal af forskellige konstellationer...




 ... og selvfølgelig også ved overbringelse af gaver!



Tak til Priya og hendes familie for at åbne deres gæstfrie hjem for os og give os lov til at være med til en fantastisk dejlig dag sammen med deres familie, og hvor vi fik et godt indblik i en lille bid af indisk tradition og religion.



I vores hus har vi også vores eget lille bederum til puja...






... men det er ikke nær så interessant som Priyas 
og vores husalf Vijayas husalter... og vist heller 
ikke helt brugt til det helt rigtige formål, men til gengæld
tror jeg ikke vi kan finde nogle bedre end Ganesh til at 
passe godt på vores sportsudstyr og fiskestang, 
som er opmagasineret i rummet;)












Vijaya var så sød at invitere indenfor i deres hyggelige lillebitte hus for at se hendes husalter. 
Her er der plads og hjerterum til alle - både guder og mennesker!


Under fjernsynet er der lige netop plads til husalteret!



Gulvet er pyntet med kolam og gudestatuerne er pyntet med fint tøj og blomsterranker.


Vijaya tænder røgelse og små olielamper for at velkomme guden.


 Vijaya yndlingsgud er Amman, som hun har iført sari og ofret ris, blomster og penge til.



Vijaya lyser, reciterer mantraer og ringer med klokken for at markere 
gudernes tilstedeværelse i figurer og billeder



Video:


Da vi mødte Vijaya havde hun helt kort hår. For første gang i sit liv havde hun ofret lokkerne til guderne - for at bede for hendes mand Gordijaindabani, som var blevet ramt af denguefeber og som derefter skrantede voldsomt. Da hans krop samtidig med er træt og slidt af mange år som arbejdsmand, gavnede det bestemt ikke hans helbredsmæssige situation.
Hvis man er fattig her i Indien kan det være en katastrofe, at manden ikke kan arbejde og tjene penge! Han arbejder nu på deltid og har daglige udgifter til medicin, så heldigt for dem at Vijaya har have- og husarbejde her! Hun er en gæv kvinde!





PUJA I TEMPLER


I templet tager man skoene af udenfor – ligesom muslimer ved en moske. Templet betragtes som gudens bolig, og når en gud har taget ophold i ’sin’ statue, så ringes der med en klokke for at markere tilstedeværelsen. Inde i templet går man altid med uret rundt; på denne måde vil man altid have sin højre arm nærmest guden, og højre side af kroppen regnes for mere ren end den venstre - man skal fx også tørre sig med venstre hånd, når man har været på WC.


Der er forskellige renhedsforskrifter, der skal være overholdt inden man kan gå til gudstjeneste. For det første skal man være fysisk ren (dvs. man skal gå i bad inden), og man skal faste umiddelbart inden og under gudstjenesten, men det er ikke nok, for urenhed kan også komme af andet end snavs; således regnes en menstruerende kvinde f.eks. for uren, hvorfor hun ikke kan komme i templet under menstruationen. Også fødsler og begravelser gør uren, og man må så ikke komme i templet i en vis periode derefter (afhængig af, hvilken stand, man tilhører – de nederste stænder skal blive væk længst tid, da det tager dem længst tid at blive rene nok til at komme i templet).

Selve pujaen i templet forløber således:

1. Man rengør og pynter tempelrummet (f.eks. med fine tegninger på gulvet) og gudestatuerne (f.eks. ved at bade i mælk eller olie og pynte med fint tøj og blomsterranker).

2. En beholder med vand fra Gangesfloden placeres midt i rummet og en kokosnød med et påmalet svastikategn stilles oven på beholderen.

3. Man tænder røgelse og små olielamper for at velkomme guden.

4. Så reciterer man mantraer (f.eks. ’AUM’ ), hvorved guden træder ned i og bliver til stede i statuen.

5. Man kan så bukke foran statuen eller simpelthen lægge sig helt ned på maven for at vise sin underkastelse.

6. ‘Arati’, hvilket vil sige, at føre et lille fad med fem små lamper (’de fem lys’, som symboliserer både de fem elementer: vand, ild, jord, luft og rum og menneskets fem sanser) rundt (med uret) foran gudebilledets eller statuens ansigt. Man holder så hånden hen over flammen, og fører den derefter hen over sit eget hoved – dermed har den pågældende gud velsignet den, der tilbeder ham eller hende.

7. Til sidst stænker præsten lidt vand fra floden Ganges på menigheden og placerer en rød eller gul plet i panden på dem, for at markere et succesfuldt og overstået ritual. 






fredag den 10. maj 2013

MAJ med fødselsdag, tuktuksafari og bikertur!

Nyligt hjemvendt fra Andamanerne skulle vi dagen efter fejre   

Nikolines 25 års fødselsdag
Der blev pyntet op, lavet KOLAM, planlagt overraskelser, bagt og købt gaver!





Nikoline havde inviteret til danske boller og fødselsdagskage om eftermiddagen!


Priyas gave til Nikoline var et stykke indisk håndkunst MENDHI, en kunstform der opstod i det gamle Indien! Mønstrene kan være meget komplicerede og praktiseres både på hænder og fødder.





Selvom vi har fine havemøbler på terrassen ender det altid med, at dette trappested med den gamle kurvesofa bliver samlingspunket... måske især for indere, som ikke har for vane at blive bænket om et bord i timevis!



Om aftenen havde Nikoline og jeg i al hemmelighed planlagt et udsøgt spisested!  Iført fine klæder og højt humør kørte vi afsted...


til det seksstjernede hotel GRAND CHOLA


Lidt kongelig har man da lov at være...


Efter en drink i cigarloungen og en god middag på restaurant Ottimo med gratis fødselsdagsdessert...




... var dagens sidste overraskelse hjemtransport i denne Ambassador. Slut på en dejlig fødselsdag omend den blev noget anderledes end under de hjemlige himmelstrøg!




De unge har været på TUKTUK SAFARI en uges tid 400 km syd for Chennai til bl.a. Auroville, Pondycherry og Tranquebar!
En sjov og helt anderledes måde at opleve Indien på og kun en enkelt ridse på tuktukken! 





Inden afgang skulle der øves!!!!
video:


Lars har fået sin længe ønskede ROYAL ENFIELD!
Pludselig opstod muligheden for køb på en lørdagsbytur til Chennai City! Bytur und alles aflyst, hu hej bankbesøg, papirer, stempler mm., ja det tager en hel dag ++, men om aftenen holdt der en ny bike her på Nanjunda Rao Street!



Efter en lille uges træning og indkøb af hjelme (der findes kun mandestørrelser - hmmm...) var vi klar til første tur - til Basant Nagar og Elliot Beach - sammen med Lisbeth og Michael. Jeg som et rystende espeløv, både for at køre i indisk trafik på East Coast Road og for at sidde bagpå, men hold op jeg nød det, da vi først var kommet afsted og kunne mærke suset... og ikke mindst at Lars havde havde styr på biken!
Efterhånden blev jeg så tryg, at jeg kunne fiske kameraet frem og knipse lidt billeder på turen gennem de små stræder og langs havet! Glæder mig til næste tur og til en gang i mellem at have friheden til at køre afsted på tur, shoppe mm. uafhængigt af andre!





I de små fiskerlandsbyer, er der altid nogle der vasker tøj, vasker sig eller børster tænder.




Selvfølgelig skal sådan en ny flot RE vedligeholdes. Vores securityguy Morgendas er flittig til at holde vores twowheelere - selv min gamle sorte bedstemorcykel har aldrig været så velsmurt og flot!


Der er en del danskerarrangementer i øjeblikket, bl.a. et farewell party på Illusions Bar, Chennai - for et dansk par, der har været her i fire år! Også en anden dansk familie rejser nu, og en ny familie kommer Det er lidt underligt, flygtigt og sårbart det her med goddag og farvel! For os tog det et halvt år at gøre os klar, både mentalt og praktisk, til en udstationering, men jeg tror, at farvel og hjemrejse bliver mindst lige så sejt! 
Men skønt er det at have fået gode venner her i Chennai, både danskere og indere!


Anne Mette og jeg diskuterer nyt bikinidesign...


... mens Lars og Jørn nyder en enkelt King Fischer



Andreas og Frederik er nu smuttet på en længere Indientur til Goa, Mombai, Hampi, Delhi, Agra, Thailand... og minsandten om ikke Andreas har tiltusket sig en lille rolle i en Bollywood komedie - Tere Bin Laden 2 - som amerikansk soldat, der jagter Bin Laden! Trods opsætning af Frederiks hår i bedste Zlatanstil, var det for langt til rollen! Han fik dog alligevel den 'fyrstelige' hyre, de var blevet stillet i udsigt!



Drengene er ret så populære med deres spiel und spass her i huset, poolvolley, cricket (de har forsynet alle med gule Chennai superkings spilletrøjer), flaskefodbold mm.,så det blev en lidt vemodig afsked! Kannan vores chauffør: "I just show the guys the new domestic and then we go home again", men rigtigt, her er lidt stille uden dem - til gengæld kan Nikoline få ro til sit studie og sin historieopgave. Vi har tøseplaner om yoga, fitness, museumsbesøg + diverse sightseeings i Chennai og omegn... og rejseplaner om et længere togt! Tøsehygges skal der i hvert fald, inden Nikoline får to veninder på besøg 3 uger i juli og mens Lars er på mandetur i Kerala!


Sommerrejsen til Danmark er bestilt;)
Vi glæder os til at se familie og venner i august.


tirsdag den 7. maj 2013

Ferie på Andamanerne

Indlæg ved Lars:

Så var det vist på høje tid at få indløst den forsinkede julegave - en tur til Andaman Islands, der ligger 1200 km fra Indiens kyst og derfor bedst besøges med en flyvetur på to timer - alternativet er 4 dage med færge, men så godt spiller hverken ferieregnskabet eller tålmodighed. Vi fik dermed set den nye indenrigs lufthavn i Chennai.


Lige netop flyafgange er et af de få områder, hvis ikke det eneste, hvor inderne holder tidsplanerne, så vi ankom planmæssigt til Port Blair - øernes eneste lufthavn og en by med 100.000 indbyggere. Til vores skræk øsregnede det, så vi tænkte noget på, om hygge og oplevelser var i fare den kommende håndfuld dage. Men som ved et mirakel - efter registrering på øerne i vanlig tung papirgang klarede det op, og vi blev klar til 2,5 timers sejlads til Havelock Island.   



 

Havelock er en af de mest indbydende øer for turister, da den rummer flot natur og lækre strande med gode dykkermuligheder kombineret med minimalistisk men dog eksisterende civilisation. Der er ikke mindre end 572 øer!! i alt. På mange af dem lever indfødte og ofte sky stammefolk, der lever som oprindeligt uden kontakt til civilisationen. De er kendt for at jage uvelkomne besøgende væk med forgiftede pile, så det er ret afgørende at blive sat af på den rigtige ø...   


Sørme om der ikke var en herre fra vores resort til at tage imod efter ankomst til Havelock 


Efter ankomst til vores hytter var det hyggeligt med en spadseretur på stranden.

   

Næste dag lejede vi 3 scootere - Royal Enfield var det ikke, men Suzuki Access 125'erne var helt perfekte til de små veje på øen - der var kun to veje til at binde øen sammen. Der skulle dog lige lidt benz på først...


 Inderne forstår virkelig kunsten at tage en siesta - her  har vi fanget nogle fiskere, der lader sig vugge i søvn


Efter et godt ridt henover øen var det tid til en pause ved en af de skønne strande. Her er Friend fanget i et afslappet øjeblik med en smøg...mens Andreas nyder udsigten og forbereder sig mentalt til de næste kilometer.




Herunder gøres der klar til dagens udflugt...


De gamle tager bagtroppen...


Friend er på det hvide højhastighedslyn og venter tålmodigt på resten af konvojen...Han forstod ret hurtigt at sætte sig i respekt i trafikken overfor diverse tuktuk'er. 


Et eksempel på landskabet set fra en tohjuler ses her.  


:Video



En ung dame på stranden efter en lang dag som passager på Havelock-ekspressen.   


Badning ved en af de mange strande ved solnedgang - som det ses er Friend i det rette udstyr - det samme kan man desværre ikke sige om inderne, der har for vane at følge det noget misforståede koncept at bade med tøj på. 


Her ses de hytter, vi boede i de første to overnatninger - hyggelige men ret enkle tented cottage - telthytter. Som det ses passer de bedre ind i de naturlige omgivelser end et gulstensparcelhus ville gøre. 


Her ses Nikoline og Andreas ved deres hytte - inspicerer forholdene. 


På den tredie dag havde vi tilmeldt os et heldagsarrangement med sejltur og snorkling på programmet. Der var stop to steder - først efter nogle timer i "åben sø" med klar sigt 10-15 meter ned. Så vi prøvede lykken iført maske og svømmefødder. Helle havde inden turen spurgt instruktøren, hvilken farve snorkeludstyr krokodillerne ikke kunne li'. Svaret var: "They like any colour!" Så ikke megen trøst fra den kant. Heldigvis mødte vi ikke nogen af de hyggefyre.  
  

Værsgo at afprøv teknik og udstyr:


Andet stop var ved en ø efter yderligere et par timers sejlads - South button - opgaven/gaven var at svømme snorklende rundt om denne sydlige knap - stor oplevelse, hvor dyrelivet tæt ved klippekanten kunne følges på nærmeste hold. Dog også halvhøje bølger ind imellem - også højere end snorkelkanten...
  

Det tager på kræfterne af afprøve nye discipliner - heldigvis var der frokost på vej hjem, hvilket bestemt blev værdsat.


De næste to billeder viser, at det efter endt søslag og med et solidt måltid overstået var mere end naturligt at gå ned med et brag - det gælder også de lokale...



Vel hjemkommet igen efter snorkeleventyr. 


Efter to overnatninger skiftede vi ophold og flyttede over på modsatte strand - nye hytter med endnu mere hygge og i perfekt pagt med omgivelserne. De lignede nærmest små Hobbitboer. 


Det kan være trættende at tage turen fra den ene ende af øen til den anden...


Det var superhyggeligt med et glas hvidvin på bænken udenfor hytten. Man kan på billedet herunder ane trappen op til hytten - vi blev anbefalet at slå den op om natten for at forhindre uvelkomne dyr i at komme for tæt på hytten - et fingerpeg om wildlife i Indien. 




Hvilket dyr efterlader disse enorme bunker??? Tjoo, det er såmænd den lokale stolthed Rajan - et gammelt drys af en elefant på 63 år.  


Rajan går frit omkring på øen og "indfanges", når der er turistaktiviteter med den - det kan enten være dykning (ja, tosseøret svømmer!) eller vask...vi valgte det sidste, hvilket foregik kl. 6 om morgenen ved stranden...


Den professionelle herre guider Rajan ud i vandet og dirigerer kæmpedrysset til at lægge sig ned...  


Bevæbnet med en spand og et stykke kokosnød er det så turisterne, der må vaske det enorme dyr, der ligger og slænger sig i vandkanten. Uheldigvis kan han godt finde på at "fyre" de enorme grøntsagsbunker af i vandet - så det blev badning med forhindring... 


Video:







Rajan har hørt og set meget i sit lange liv og kan sagtens håndtere turisternes mystiske påfund...


Video:




Tak til Rajan for en god elefantoplevelse!


Tilbage til skoven - når enden er go' er alting godt.


Herefter var det afgang tilbage til South Andaman og hovedstaden Port Blair med de 100.000 indbyggere. Her havde vi den sidste dag og splittede op i to grupper. Herrerne havde mod på mere scooterkørsel og tog nogle ture langs kysterne - nu med væsentlig mere trafik uden dog at sammenligne med dagligdagen i Chennai. Damerne tog en gyngende minifærgetur til Ross Island 2 km. ud for Port Blair, der bærer tydelige spor af kolonitiden. Det var et administrativt hovedkvarter for den britiske overklasse fra midten af 1800-tallet og 90 år frem og havde tidens moderne faciliteter med mondæne bygninger, cricketbane, tennisbane og en flot kirke. Mest tydeligt kan man i dag se kirken, men næsten alle tilbageværende huse er i dag holdt oppe af omkringstående træer. Ca. 500 levede på øen i velmagtsdagene, men øen er i dag ubeboet.   














Tilbage i samlet flok i Port Blair efter øtur og scooter tog vi på museumsbesøg men hvilket et...det gamle fængsel i Port Blair - Cellular Jail - er smukt bevaret og  åbent for besøgende. Fængslet stod klart i 1906 og husede indiske frihedskæmpere, der protesterede mod den engelske kolonimagt. 









Dagligdagen i Cellular var mere end barsk og kan vel sammenlignes med en KZ-lejr. Dagens dont var hårdt arbejde med bl.a. at udvinde olie fra kokosnødder - kunne man ikke klare mosten blev der kvitteret med pisk som vist herunder.  


Det er godt en gang i mellem at få tingene i perspektiv, når vi jamrer over en vandpumpe, der er i stykker eller andre bagateller - her ses en celle fra cellular...


Alt i alt en fantastisk tur rig på oplevelser. Desuden fik vi genopladet batterierne til dagligdagen. Andamanerne kan bestemt anbefales som et suverænt afbræk i det daglige indiske kaos - rig på naturoplevelser og et tempo helt efter ens egen smag. 
Gode rejsekammerater gør selvfølgelig ikke oplevelsen mindre...!